top of page
Caută

Un exatlon în pădure sau viața lui Maiorescu în rezumat

Actualizată în: 11 mar. 2022

Probe amuzante și concludente, gândite de Ruben Nagy, coordonate de Delia Iorga, probate de Vero, George și Albert. Iar finalul e de neratat! Dar oare ce legătură au probele unui exatlon cu viața lui Ioan Maiorescu, pe urmele căruia am pornit spre Bucerdea? Desigur, una imaginară. Dar tocmai! Să ne imaginăm puțin, ce însemna să urmezi cursuri universitare acum aproape două veacuri, să încerci să te impui, cu un spirit critic și lucid într-o societate mulțumită cu puțin?

1/ Ioan Maiorescu își caută mai întâi calea ca printr-un labirint, începând studiile la Blaj, continuând la colegiul piarist din Cluj, apoi la Pesta și Viena, încercând să vadă unde duce drumul: spre teologie și preoție sau spre filologie și profesorat? 2/ A doua etapă a vieții, pare o cursă de sărituri peste obstacole. Alege profesoratul, merge să predea în Țara Românească, - la Cerneți în satul lui Tudor Vladimirescu, - e promovat profesor la Craiova, dar nu după mult timp criticat din cauza tonului său critic și dat afară. 3/ Pleacă la Brașov și de aici Iași, dar nu rămâne locului... Profesional, rămâne o vreme legat, neputând să înainteze. Va continua să lucreze la Viena, în Ministerul justiției, întoarcerea între români părând imposibilă. 4/ Cea mai importantă misiune rămâne cea din 1848, când a fost trimis de revoluționari să negocieze cu guvernele de la Pesta, Viena și Frankfurt - dar revoluția este până la urmă înăbușită.

Așadar... străbatem un labirint, sărim peste obstacole, apoi continuăm într-un sac și lovim trei ținte. Reușim? E viața lui Maiorescu în rezum

at.

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page